Kirchengasse

Strada Bucegi din Lugoj

Kirchengasse-Strada Bisericii

Kirchengasse-Strada Bisericii este cea mai veche strada din Lugojul German.

In anul 1740 a avut denumirea de Hauptstrase -Strada Principala  -Strada Publica  . Biserica Romano-Catolica existand inca din 1733 si fiind un centru al asezarii Lugojul -German strada devine Kirchengasse-Strada Bisericii. Anul exact in care apare denumirea Kirchengasse nu se stie exact in momentul de fata....

Kirchengasse

In anul 1891 sub administratie maghiara numele strazii se traduce in aceasta limba si devine Templom utca....

In anul 1916 primarul de atunci al orasului Lugoj d-l Baltescu a propus ca Str. Bisericii - Templom utca -Kirchengasse sa devina Str. Aurel Issekutz . Aceasta propunere avea la baza argumetul ca subprefectul Aurel Issekutz este cel care s-a ocupat de infrumusetarea si exinderea orasului in aceasta zona si pentru construirea Spitalului Comitatului si a Casei Saracilor ...actualul Spital Sfantu Andrei... Aceasta propunere a primarului Baltescu este acceptata , doar ca fiind starea de razboi din Primul Razboi Mondial nu au mai fost montate tablite cu aceasta denumire...probabil majoritatea populatiei de atunci nici nu a stiu de aceasta modificare ... folosind in continuare denumirea veche.

Biserica Minorita Sec. XVIII

Dupa 1920 revine la vechea denumire doar ca are numele in limba romana -Strada Bisericii.

In anul 1933 strada isi schimba numele in Str. I.G. Duca dupa numele fostului Prim Ministru al Romaniei interbelice ucis in atentat Ion Gheorghe Duca. 

In anul 1964 numele strazii devine Strada Bucegi.Casa Dr. Neumann

Cladire construita la inceputul secolului XX.A fost resedinta unui renumit medic de etnie germana.

Casa Dr. Neumann din Lugoj a fost a doctorului Philipp Neumann 1833-1901 medicul orasului.Cladire construita in  sec. XVIII - XIX A fost in trecut la parter sediu de banca si ateliere mestesugaresti. Cladire construita in 1890 in arhitectura Art Nouveau -Stil Seccesion Vienez....

Feldgasse- Strada Campului


Feldgasse- Strada Campului s-a numit pe la mijlocul secolului XIX acel segment de strada care se intindea de la intersectia cu actuala Strada Nicolae Titulescu  la intersectia cu strada Koloman Walish .Era o prelungire a actualei strazii Bucegi de astazi.La inceputul secolului XX a fost anexata Strazii Bisericii (Bucegi) .De mentionat ca pe partea dreapta unde azi este Parcul George Enescu se afla vechiul cimitir catolic si evreiesc , ambele mutate pe Strada de pe Gheorghe Doja (pe stanga cel evreiesc si pe dreapta cel catolic.)

Palat construit la inceputl sec. XX cu spatii de locuinte de inchiriat

Creați un site gratuit!