Promenadegasse

Splaiul Coriolan Brediceanu

Magazinsgasse -Strada Magaziilor

    Magazinsgasse -Strada Magaziilor se numea asa strada care pornea de la actualul pod de fier colt cu  Strada Alexandru Mocionii si pana la intersectia cu actuala Strada Mihai Eminescu.

    Numele de Magazinsgasse -Strada Magaziilor provine de la faptul ca de cand s-a infintat districtul cu resedinta la Lugoj aici se afla o mare magazie camerala. Magazia camerala era un depozit in care se aduna zeciuiala adica 10 % din ce se producea.(un fel de impozit pe venit practicat de autoritatiile din ziua astazi ) compusa din cereale , paie, tulei si alte produse agricole. A nu se confunda cu ''birul'' , era doar o forma de taxare pe ceea ce se producea si prin care orice stat modern din lume se autofinanteaza pentru a putea exista....

    Existau mai multe depozite de-alungul Timisului dar doar aceasta zona poarta denumirea oficiala in timpul administratiei austriece de Magazinsgasse -Strada Magaziillor. Unul dintre depozite se afla pe locul actualului internat al Liceului Coriolan Brediceanu iar alt depozit se afla pe locul actualului teatru Traian Grozavescu. In curtea liceului, in zona internatului liceului se afla un turn de lemn unde pompierii voluntari infiintati in 1873 isi desfasurau exercitiile/antrenamentele . 

   In anul 1891 , in timpul administratiei maghiare strada poarta denumirea de Eotvos sor si a fost denumita dupa un om de stat numit Iosif Baron de Eotvos (1813-1871) .  Iosif Baron de Eotvos a fost un publicist si ministru al invatamantului si din acest motiv acest splai al Timisului unde se afla gimnaziul (actualul liceu) a purtat numele sau. .

    Liceul CORIOLAN BREDICEANU 1835  ....Istoria acestui liceu incepe in anul 1835  cand se construite primul corp de cladire  de catre calugarii minoriti din Lugoj ( fosta manastire romano-catolica din Lugoj) sub forma unui gimnaziu , o scoala gramaticala unde se preda în limba latina. Nu intamplator curtea interioara a liceului se invecineaza cu biserica Romano-Catolica de pe strada Bucegi. 

     Dupa 1850, a devenit gimnaziu superior cu predare in germana, cu o programa imbunatatita si un numar mai mare de clase .Numele actual l-a primit după Marea Unire, in toamna anului 1919, cand s-a transformat in Liceul de baieti " Coriolan Brediceanu", fiind botezat astfel in semn de pretuire pentru marele luptator pentru drepturile romanilor banateni si transilvaneni, Coriolan Brediceanu.

     De mentionat ca liceul are una dintre cele mai vechi sali de sport din tara.Este un adevarat simbol al orasului si de valoare patrimoniala locala fiind cunoscut peste tot in tara. Printre absolventii unitatii de invatamant absolventii unitatii de invatamant se numara Traian Vuia,pionierul aviatiei mondiale, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane,acad.Pius Branzeu, acad. Ion Gheorghe Boldea, scriitorul Nicolae Breban artistul liric Traian Grozavescu, Zeno Vancea sau Valeriu Braniste, Iosif Constantin Dragan si multi alti oameni de seama afirmati pe plan local, in tara sau peste hotare. 

        Dupa anul 1919 cand liceul primeste denumirea de astazi de Coriolan Brediceanu acest splai a fost denumit Splaiul Coriolan Brediceanu dupa numele lui Coriolan Brediceanu fost avocat, om politic si deputat. 

     Coriolan Brediceanu a fost o personaliate a Lugojului care s-a luptat pentru interesele romanilor banatenti din fosta administratie.

     In anul 1948 ,  anul declansarii '' Internationalismului Proletar'' (nationalizari/deportari ale opozantiilor politici si a populatiei etnice ) splaiul se numeste Strada Teatrului.

     In anul 1964 strada si-a reprimit denumirea de Splaiul Coriolan Brediceanu si in 1969 liceul a reprimit numele de Liceul Coriolan Brediceanu....

Promenadegasse -Strada Promenadei

       Promenadegasse -Strada Promenadei se numea segmentul de splai de la intersectia cu actuala ...       ... Strada Mihai Eminescu pana la podul de beton ...

A fost un segment de splai al  Timisului care inca din anii 1800 treptat a fost amenajat pentru   plimbarii . 

...pe fundal in dreapta se vede vechea pasarela pietonala de lemn , care era din dreptul teatrului pana pe Splai C. Coposu..


Promenadegasse -Strada Promenadei

      O zona cu alee de salcami , linistita si apreciata de plimbaretii lugojeni...

     Pe vremea administratiei austrice aici era un restaurant a carei curte dadea spre aleea de promenada numit Schneidergarten - tradus Gradina lui Schneider . 

    Duminica era muzica de dans , care atragea tineretul orasanesc ....astfel in zona promenadei era o zona activa... 

In anul 1891 acest segment de strada isi schimba numele in Andrassy setany -Promenada Andrassy dupa numel unui politician Andrass Gyula  1823-1890. Dupa 1920 atat Splaiul Eotvos si Promenada Andrassy au fost denumite cu numele unic Splaiul Brediceanu.

Casa Petrasievici (actuala Fundatia Petrasievici). Casa in care a trait Dr. Cornel Petrasievici intre anii 1916 - 1997 a fost prietenul de-o viata a lui Corneliu Coposu si s-a remarcat prin ajutarea multor tineri  sa isi faca  scolile in strainatate.

 Casa poetului preot Szombati Szabo istavan din Lugoj . Poetul preot Szombati Szabo a trait intre anii 1888 - 1934


Biserica Reformata din Lugoj -1906

Dr. Pogany Karoly a fost prefectul orasului Lugoj intre anii 1898-1906. Bustul se afla in gradina din incinta Bisericii Reformate.

Creați un site gratuit!