JOSEFSGASSE

Strada Koloman Wallisch din Lugoj

Josefsgasse-Strada lui Iosif 

      Josefsgasse-Strada lui Iosif era strada care se intindea de la intersectia cu Str, Bucegi, Str. I.L.Caragiale si Str. Gh. Doja spre Podul de Beton.

     Numele Josefsgasse se trage de la faptul ca aici in anul 1788 Imparatul Austriei Iosif al II-lea 1741-1790 a poposit cu trupele sale . In aceea perioada in zona apropiata Lugojului s-au dus razboaie intre austrieci si turci intre anii 1787-1789.

      Imparatul  Iosif  al II-lea se bucura de o mare popularitate in Lugoj, astfel lugojenii din partea germana i-au dat numele strazii.  Poarta aceasta denumire de Josefsgasse de la inceputul aniilor 1800, fapt confirmat in 1856 de catalogul straziilor din Lugoj.

Casa Nr .27 -inceput de sec. XX  

Cladire construita la inceputul secolului XX in stil eclectic cu influente vieneze, printre putinele case ramase de pe aceasta strada cu o arhitectura deosebita....azi in stare de ruina . Evolutie/involutie urbana?


       In anul 1891 strada isi pastreaza numele dar este tradus in ortografie maghiara si devine Jozsef utca.

     La redenumirea straziilor din 1920 strada isi schimba numele in Victor Vlad Delamarina  cunoscuta personalitate legata de Lugoj.

      Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial poarta denumirea de Strada  Koloman Wallisch dupa numele lui Koloman Walisch un fost social-democrat al aripii de stanga si unul dintre conducatorii revoltei muncitoresti din februarie 1934 din Austria. 

Desi in acte si oficial numele strazii este scris Coloman Walisch , numele corect este Koloman Wallisch si se datoreaza unei erori de editare in zonarea straziilor.... 

Ion Luca Caragiale din Lugoj

Arnold'sche Gartengasse-Strada Gradinii lui Arnold 

     Arnold'sche Gartengasse-Strada Gradinii lui Arnold s-a numit partea de strada de la intersectia Str. Bucegi, K. Walisch si Gh. Doja pana la Str. N. Titulescu.

  Numele de Arnold'sche Gartengasse provine de la numele lui proprietarului unei case din aceasta locatie Karl Arnold 1828-1905 .Acesta a locuit la colt cu Str. N. Titulescu si a avut o gradina care s-a intins pana pe Str. Bucegi.Cu timpul gradina a fost parcelata si vanduta ca terenuri pentru constructii locuitorilor care si-au construit case.

    Intre secole XIX - XX strada Arnold'sche Gartengasse apartinea de actuala strada Koloman Walisch si a purtat numele de Jozsef -utca. 

    In 1920 isi schimba numele in Str. Victor Vlad Delamarina. In anul 1930 autoritatiile romane ii schimba numele in Ion Luca Caragiale, denumire care o poarta pana in ziua de astazi.

Strada Nicolae Titulescu din Lugoj

Busiascher Gasse

     Busiascher Gasse-Strada Buziasulu. Pe vremea administratiei austriece denumirea de Strada Buziasului-Busiascher Gasse  se intindea din strada Bucegi de astazi cu directia spre Buzias pana la calea ferata.. Strada din 1891 s-a numit Buziasi -utca si la sfarsitul aniilor 1920  aceast segment de strada poarta denumirea de Strada Nicolae Titulescu . ...

....dinspre Str. Cernei trecea prin actuala Str. Nicolae Titulescu spre Str. Bojinca un mic paraias care vara seca , si aici era o zona cu tufe... mlastinoasa pana sa capete aspectul de astazi.... zona a fost asanata la inceputul secolului XX.

     La inceputul secolului XX partea pana la calea ferata a fost parcelata pentru constructii .Inainte de aceasta parcelare in zona erau case izolate cu gradini uriase ale svabilor banateni. Casa vamilor care era la intersectia cu Str. Cernei a fost mutata dincolo de bariera .....si astfel strada a fost prelungita cu un nou segment cunoscut astazi sub numele Strada Buziasului....

Creați un site gratuit!